Färgade linser

Färgade linser, som tidigare främst använts för att skapa effekter på film, är numera tillgängliga för allmänheten. Till skillnad från vanliga kontaktlinser finns de både med och utan styrka, så även personer utan synfel kan använda dem. Linser utan styrka kallas ibland för ”kosmetiska” linser.

Färgade linser

De sköts på samma sätt, och innebär inga särskilda risker eller obehag. Vanliga kontaktlinser kan också ha en viss infärgning för att de ska bli lättare att hantera, utan att de påverkar ögats färg. Annars kan färgade linser delas in i flera kategorier:

Enhancements tints

Används för att förstärka ens nuvarande färg och ge en mer intensiv blick. Fungerar bäst för personer med ljusare ögonfärg, som blå eller grönt.

Opaque color tints

Opaque color tints används om man helt vill byta ögonfärg. S.k. ”crazy”-linser eller linser med specialeffekter hör också till denna kategori. Det är linser med olika mönster eller symbol som gör att ögonen ser ut som t.ex kattögon, och att spiraler eller dollartecken i ögonen. Dessa linser fungerar bäst för personer med mörka ögon.

Light filtering tints

Light filtering tints är kontaktlinser som filtrerar vissa typer av ljus, så att konturer uppfattas tydligare. Detta har blivit mycket uppskattat av idrottsutövare i sporter där man måste se snabbt vad som händer, t.ex tennis.

Konkurrens ger prifördelar

Konkurrensen mellan återförsäljarna av färgade linser är mycket hård. Det går därför att hitta dem till mycket bra priser, särskilt på internet. Det finns ett stort utbud och många märken att välja mellan, men för att inte riskera din syn bör du hålla dig till de mer kända märkena. Du bör också gå igenom en synundersökning minst en gång per år om du använder kontaktlinser.